Nieuwsbrief LWBib & GhentCDH 16-12-2021

Beste lezers, 

De Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte en het Ghent Centre for Digital Humanities slaan de handen in elkaar om een drietal keer per jaar een nieuwsbrief te verzenden. Het GhentCDH is, zoals de meesten onder jullie weten, een interdisciplinair onderzoeks- en servicecentrum dat het gebruik van digitale onderzoeksmethodes in de humane wetenschappen faciliteert en er ook over reflecteert. Het centrum is dan ook een bijna natuurlijke partner van de Faculteitsbibliotheek en de Boekentoren. De komende jaren zullen we deze samenwerking verder uitbouwen in vier focusgebieden: 

  • Collaboratieve databanken en Linked Open Data

  • Digitalisering, (pre)processing en digitale tekst- en beeldanalyse

  • Geospatiale analyse en visualisering

  • Virtuele exposities en publieksparticipatie

Een team van computerwetenschappers, taalkundigen, data wetenschappers, interdisciplinair gevormde ‘digital humanists’, publiekshistorici en bibliotheekmedewerkers, zet graag nieuwe samenwerkingen met jullie op in één van de (virtuele) labs waarin we actief zijn. 

Elke nieuwsbrief zal tools in de kijker zetten, nieuwe collega’s introduceren, collecties en databanken in de belangstelling plaatsen en veel meer. 

Feedback en suggesties zijn meer dan welkom!

Paul Buschmann   en   Christophe Verbruggen

 Paul.Buschmann@UGent.be  - Christophe.Verbruggen@ugent.be

Nieuwe online bronnen

E-books van uitgeverij Brill

De bibliotheek sloot recent een overeenkomst met uitgeverij Brill voor een Evidence Based Acquisition (EBA) traject. Hierdoor krijgen we toegang tot bijna 20.000 e-books van de uitgeverij Brill. Vanaf 1 december kan u een jaar lang alle e-books van Brill lezen en consulteren via de catalogus van UGent. Op het einde van de twaalf maanden toegang zal de faculteit voor een afgesproken bedrag e-books aankopen op basis van o.a. de gebruiksstatistieken. 

Berg Fashion Library

Vanaf 1 december is de Berg Fashion Library databank toegankelijk binnen het UGent netwerk.  De databank wordt gezien als één van dé referenties voor studenten en onderzoekers modewetenschappen. De databank bevat o. a. meer dan 13.000 kleurenafbeeldingen, meer dan 100 academische e-books, een bijzonder waardevolle museumgids, tentoonstellingsarchief, naslagwerken en lesmateriaal. Surf naar de bibliotheekcatalogus om toegang te krijgen tot de databank.

Humans of humanities

Prof. dr. Stef Craps: nieuwe voorzitter facultaire bibliotheekcommissie (FBC)

Sinds de start van het huidig academiejaar is Prof. dr. Stef Craps de nieuwe voorzitter van de facultaire bibliotheekcommissie. We stellen hem graag even aan u voor.

Stef Craps is hoogleraar Engelse letterkunde aan de UGent, waar hij het Cultural Memory Studies Initiative leidt. Zijn onderzoeksinteresses liggen in twintigste-eeuwse en hedendaagse literatuur en cultuur, trauma- en geheugenstudies, postkolonialisme, ecokritiek en environmental humanities. 

Wat hoopt u te realiseren als voorzitter van de facultaire bibliotheekcommissie?

Als FBC-voorzitter hoop ik te kunnen bijdragen aan de verdere uitbouw van een volwaardige, eengemaakte faculteitsbibliotheek die, als kloppend hart van onze faculteit, zo goed mogelijk inspeelt op de veranderende noden van al haar gebruikers.

Toen ik na het behalen van mijn doctoraat aan de KU Leuven in 2003 aan de slag ging aan de UGent, was ik gechoqueerd vast te stellen dat een dergelijke bibliotheek aan onze faculteit simpelweg niet bestond. Er was enkel een verwarrend kluwen van kleine en niet altijd even professioneel gerunde seminariebibliotheken waar een kat haar jongen niet in terugvond—pijnlijk gênant vond ik dat. Tot mijn grote vreugde en opluchting zijn er sindsdien evenwel aanzienlijke inspanningen geleverd door tal van mensen—niet het minst voormalig decaan Freddy Mortier en gewezen faculteitsbibliothecaris Saskia Scheltjens—om orde op zaken te stellen. De beveiligings- en hernummeringsoperatie, die onlangs is goedgekeurd door de FBC en die verschillende jaren zal duren, zie ik als een volgende belangrijke stap in dat proces, dat ik op mijn beurt graag verder in goede banen zal helpen leiden de komende jaren.

Professor Craps uitgebreide visie op de faculteitsbibliotheek en ervaringen met de bibliotheekwereld pende hij hier geïnspireerd neer: Interview_Stef_Craps_1.pdf.

Foto Prof. dr. Stef Craps

Tess Dejaeghere: nieuwe PhD student @GhentCDH

Pas afgestudeerd aan de middelbare school te Kortrijk in 2015 besloot ik mijn wortels uit de solide West-Vlaamse klei te trekken en week ik uit naar het verre Brussel. Aan de Vrije Universiteit Brussel heb ik na vier jaar labeuren een diploma in het Tolken behaald binnen de talencombinatie Engels en Spaans. Al snel werd me duidelijk dat zo’n analoog bestaan niet voor mij was weggelegd, waarop ik besloot de wereld van de digitale menswetenschappen in te duiken. Een ManaMa in Digital Humanities aan de KULeuven en een Master in Digital Text Analyis aan de UAntwerpen volgden, waar ik heel wat leerde over hoe de computer onderzoek binnen de humane wetenschappen kan ondersteunen. Met het bloed, zweet en tranen nog vers tussen mijn klavier klevend kreeg ik de kans een doctoraatsstudie in de Digital Humanities aan te vatten bij het GhentCDH-team in het kader van het Horizon 2020 CLS (Computational Literary Studies) project. De komende vier jaar zal ik onderzoek doen naar Natural Language Processing (NLP) workflows die kunnen worden toegepast op literair-historische tekstbronnen. Met andere woorden: hoe kunnen we een antwoord bieden op verscheidene literair-historische hypotheses met behulp van methodologieën en tools binnen de digitale tekstanalyse?

Naast tekstdata temmen hou ik me graag bezig met tekenen, schrijven, lezen, koken en muziek. Ik ben steeds te vinden op het kantoor van GhentCDH voor een dampende kop koffie, een spontane gedachtewisseling, een goed gesprek. Tot in de wandelgangen!

Foto van Tess Dejaeghere

Databank in de kijker

Cinema Belgica

The open access platform Cinema Belgica was released in October 2021. Cinema Belgica is an FWO-funded project and the result of a collaboration between the universities of Ghent, Antwerp and Amsterdam. The outcome is a platform for sharing, enriching and analysing data on cinema history in Belgium from 1896 onwards. You can explore more than 50,000 films, 3000 cinemas, 14,000 people, 24,000 programmes, 12,000 companies and 21,000 censorship decisions. More search tools are currently being developed and will be released at the beginning of 2022.

Onderzoek @Collectie

De Alain Van Passen Collectie

De Faculteitsbibliotheek bezit een unieke collectie Franstalige striptijdschriften uitgegeven tussen de jaren 1930 en 1980. Deze collectie trekt ook internationale onderzoekers aan, waarvan we er momenteel twee op bezoek hebben als researchers-in-residence.

Prof. dr. Robert Aman

In the basements of our library, Robert Aman, Associate Professor in Education at Linköping University, is currently delving into our comics collection. His research project focusses on how new left ideology (international solidarity, antiracism, gender equality etc.) during the 1960s and 1970s impacted on the Swedish comic book scene. He is using the extensive Van Passen collection to inquire into the French speaking Belgian corpus of comics to see how these played out in our regions. In a second project, Robert Aman explores the concept of racism and antiracism in Le Journal de Spirou from the start up until today.

Image credit: detail from Ran Tan Plan no. 5 (1967), featuring a drawing by Morris.

prof. dr. kees ribbens

Prof. dr. Kees Ribbens is senior onderzoeker aan het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en hoogleraar ‘Populaire historische cultuur van Mondiale Conflicten en Massaal Geweld’ verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij gebruikt de Alain Van Passen collectie in zijn onderzoek naar de wijze waarop Franstalige striptijdschriften tussen 1938 en 1940 de aankomende wereldoorlog representeerden.

'De collectie van Alain van Passen is van een ongekende rijkdom en is wat mij betreft één van de parels van de Gentse UB-kroon. Niet alleen zijn stripcollecties zeldzaam in universiteitsbibliotheken, zeker waar het gaat om Europese bibliotheken, maar de variatie van de collectie en de doorgaans uitstekende staat waarin het materiaal zich bevindt, maken het tot een groot genoegen om dit hier in samenhang te kunnen bestuderen,' aldus professor Ribbens.

Nieuwsgierig naar deze rijke verzameling? Grasduin in de Alain Van Passen collectie via de bibliotheekcatalogus.

Ook interesse om als onderzoeker in de bibliotheek aan de slag te gaan met een van onze collecties? Contacteer dan Paul.Buschmann@UGent.be

Agenda

DEC
21

Linked Pasts VII Symposium

The annual Linked Pasts conference is taking place online over a period of two weeks (December 13 - 21). The symposium  brings together scholars, heritage professionals and other practitioners with an interest in Linked Open Data as applied to the study of the ancient and historical worlds. The conference is hosted by the Ghent Centre for Digital Humanities and CLARIAH Flanders Open Humanities Service Infrastructure consortium. Participation in the conference is free, but advance registration is required. 

Lees meer
MAA
8

Library Lunch with a taste of DH met Prof. dr. Julie Birkholz en Tess Dejaeghere

Tijdens deze lunchlezing verkennen computationele literatuurwetenschappers Prof. dr. Julie Birkholz (KBR en UGent) en Tess Dejaeghere (GhentCDH) de infrastructurele mogelijkheden met Labs.

Wees welkom in Library Lab Magnel (Rozier 44, Gent) van 12:00 tot 13:30 voor een broodje, koffie en inspirerende presentatie. Graag vooraf inschrijven.

Externe studiedagen en trainingen - een greep uit het aanbod

JAN
26

Legal Protection by Design for AI Systems

In the January session of the seminar series Sense & Sensibility of AI Mireille Hildebrandt (VUB Law, Science, Technology & Society Research Group) talks about how to build in legal protection into the development and deployment of AI Systems. This one-hour webinar is organised by the Vlaamse AI Academie and targets Phd students with the aim to develop a sound understanding of the different aspects of ethics in AI. Free registration.

Call for papers

DH Benelux 2022

The eighth edition of the Digital Humanities Benelux Conference will be held from 1-3 June 2022 at the University of Luxembourg. This year's central theme is RE-MIX. The call for papers is now open and will close on Friday 4 February 2022.

Anyone working in the Arts & Humanities, the (Social) Sciences, and the heritage sector with an interest in the application and use of digital technologies in their research is welcome to submit an abstract.

Lees meer

Spatial Humanities 2022

The fourth Spatial Humanities conference will be held in Ghent on 7 - 9 September 2022 at conference centre Het Pand. Spatial Humanities 2022 welcomes submissions on all aspects of using geospatial technologies in humanities research, methodological innovations, and applied research that develops our understanding of the geographies of the past. The Call for Papers is open, with a deadline for proposal on Monday 14 February 2022. 

Iets gemist?

Opname gespreksavond Naar een Dekoloniale Bibliotheek

Tijdens oktober en november organiseerde de UGent vakgroep Letterkunde en de Humanities Academie o.l.v. Ilse De Vos een reeks gespreksavonden rond Literatuur en Dekolonisatie onder het curatorschap van Warda El-Kaddouri en in samenwerking met Sibo Rugwiza Kanobana van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie.  

De opname van de gespreksavond van 24 november over een gedekoloniseerde bibliotheek is hier te herbekijken. 

Lees meer

ADOCHS Study day on Image & Data Processing in the Cultural Heritage Sector: presentations online

On 14 September 2021 the Adochs project organised an online study day on Image & Data Processing in the Cultural Heritage Sector. Slides and recordings are now available online.

Vacancies

PhD Student at the Department of Languages and Cultures

The Department of Languages and Cultures is looking for a doctoral fellow to perform research in Assyriology within the framework of the Belspo funded project CUNE-IIIF-ORM: Towards an Internationally Interoperable Corpus of Cuneiform Tablets.

Lees meer

Inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar lien.vanmarsnille@ugent.be of via https://lists.UGent.be.

Indien je onze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kun je je op dezelfde manier ook uitschrijven.